Op 27 september 2009 vond voor het eerst Het Hanzespel plaats;
een speels en uniek concept ontwikkelt door een van onze werkgroepen.
Een impressie kun je hieronder lezen.
Op de site www.hanzespel.nl kun je meer lezen en foto’s bekijken.
Veel plezier!

ganzen

Hanzespel werpt nieuw licht op Hanze

Toegelachen door de zon vond afgelopen zondag het Hanzespel plaats in Zutphen. Deze interactieve speelmiddag wierp haar licht op oude en nieuwe tijden. Mensen die deelnamen aan het spel trokken na de speelse start bij de waterwerken aan de IJssel met knapzakken door de straten van de oude binnenstad en raakten betrokken in een levendige ruilhandel. Op verrassende plekken werden zij ontvangen door levenskunstenaars die hen bijzondere, creatieve en verrijkende ervaringen aanboden in korte workshops.

Het evenement werd georganiseerd in het kader van Het Maria Magdalena Festival dat sinds vier jaar ook in Zutphen gehouden wordt in de oogsttijd. Op een wel heel bijzondere manier stond dit jaar de overvloed van de oogst en het uitwisselen centraal. De organisatoren hadden zich laten inspireren door het voor velen vertrouwde ganzenbordspel. Dertien plekken in de stad waren omgetoverd tot plaatsen waar eenieder warm ontvangen werd. Jong en oud maakten al varend een gezamenlijk gedicht in de fluisterboot, creëerden een krachtschild, ontdekten hun talenten, ontmoetten een monnik of zelfs …de dood. Sommigen zaten in de put maar hoefden gelukkig niet lang te wachten want in deze spelvariant was de put een echoput en kon men het ware stemgeluid hervinden en laten klinken.

Op de spelroute liepen 13 witte ganzen in het rond met hun hoedsters en vele verraste bezoekers werden nieuwsgierig naderbij gelokt door de grote manden met appels, peren en abrikozen die uitnodigend op de route verspreid stonden. Een dag vol van oogst, delen met elkaar in rijkdom en alom grote vreugde.“Waarom meldt de krant in Hengelo niet de activiteiten van Zutphen, hier worden zoveel unieke dingen georganiseerd ?” verzucht een toevallige voorbijganger.
Aan het einde van de dag troffen de ruim 100 deelnemers en kunstenaars elkaar in De Burgerzaal. Daar werd met een knipoog naar de geschiedenis van de hal een heuse veiling gehouden. Een deelnemer gaf aan dat dit verrijkende spel in alle Hanzesteden gespeeld zou moeten worden. Zodat de gemeenschap geïnspireerd wordt om met andere ogen naar “ruilhandel” te kijken in deze tijd.

29.7
591
13
18.205.246.238